donderdag 21 maart 2013

Google Maps voor iPhone en iPad

Inleiding
Met de app Google Maps kunnen leerlingen (en leerkrachten) de wereld ontdekken. Je kunt locaties op de kaart opzoeken en daar naar toe navigeren. Een heel interessante toevoeging is Streetview. Deze zit nu ook in  de app, net als in de versie voor PC's. Maar in de app is het nog fraaier dan in de PC-versie. Je kunt namelijk door simpelweg  je device te draaien "ter plekke" 360º om je heen kijken, alsof je werkelijk met je hoofd draait!
Je kunt voor het werken met Google Maps allerlei toepassingen bedenken, net als voor Google Earth. Binnenkort zal ik hier een blog over schrijven.

Hoe werkt nu e.e.a. op je iPhone en iPad?
Helaas is er nog (maart 2013) geen aparte app voor de iPad. Maar als je de iPhone-app installeert voldoet die prima. Hoewel uiteraard een klein beetje onscherp door het grotere scherm.

Als je de app start kun krijg je automatisch op de kaart je actuele lokatie te zien (blauwe stip). Je kunt de kompasfunctie inschakelen door te klikken op het pijltje linksonder in de hoek. De kaart kantelt nu iets zodat je onder een bepaalde hoek kijkt. Als je nu om je as draait (of de iPhone draait) zie je in welke richting je op de kaart kijkt. De nauwkeurigheid hangt een beetje af van de spec's van je phone.
Dit is allemaal nog heel gewoon. Maar ..........

......... het kan nog veel mooier:
Zoek een lokatie door het invullen van de zoekregel boven in beeld. Deze verschijnt dan in beeld (het rode uitroepteken). Onder in beeld staat het adres met daarnaast de reistijd om daar per auto  te komen. Door uit te zoomen (omgekeerde knijpbeweging) kun je ook je huidige positie zien (blauwe stip). Als er bij Google informatie bekend is over het adres veschijnt die onder in beeld, bijv. een recentie van een restaurant.
Je kunt de kaart kantelen door met twee vingers naar beneden te vegen, of draaien door met twee vingers een ronddraaiende beweging te maken. Rechtsboven kun je op het kompas zien waar het noorden is. Klik op het kompas om weer terug te keren in de standaardweergave.
Veeg de knop met 3 puntjes rechtsonder naar links om de gewenste kaartweergave (verkeer, openbaar vervoer, satelliet of google Earth) te kiezen. Je kunt een routeplanner starten, met of zonder steminstructies, om te navigeren. Of je plant je reis via verschillende vormen van openbaar vervoer. Kies je de optie "verkeer", dan krijg je actuele verkeersinformatie.
Nog allemaal niet zo heel bijzonder, maar ...........

.......... nóg mooier ....... is Streetview!
Als de lokatie in beeld is kun je het onderste deel van het scherm naar boven vegen om in Streetview te komen. Als er informatie bekend is over de lokatie (openingstijden etc.) dan verschijnt die in beeld. Wanneer daar een tel.nr. bij staat kun je daarmee bellen door er een keer op te tikken.

Als je op de grote foto tikt kom je in de eigenlijke streetview-functie. Door op de schermvullende foto te vegen draai je de kijkrichting naar links, rechts, boven en onder. Door op de pijlen te klikken kun je de straat wat verder in- of uit-"rijden". Door knijpbewegingen kun je in- en uitzooomen.
Het rondkijken kan ook op een andere, meer intuïtieve manier: tik op de foto en vervolgens op het icoontje links onder (met de ronde pijltjes). Deze wordt nu blauw zodat je kunt zien dat je nu ook het kompas van je iPhone gebruikt. Als je nu om je as draait, of de iPhone draait, kun je virtueel om je heen kijken in alle richtingen, net alsof je daar werkelijk staat.
Om terug te keren in de kaart-modus klik je een keer op de foto en daarna op de pijl links boven.

Een volgende keer zal ik het hebben over Google Earth en over de mogelijkheden die er zijn om daarmee je onderwijs rijker en krachtiger te maken. Een groot deel daarvan is ook van toepassing op de app Google  Maps

Geen opmerkingen:

Een reactie posten