donderdag 7 maart 2013

Erop uit ......... omgevingsonderwijs met smartphones

7Scenes; leren in de open lucht

7Scenes is het resultaat van onderzoek door "Waag Society" in Amsterdam. Dit medialab ontwikkelt en onderzoekt mogeliijkheden om het onderwijs te ondersteunen en ontwikkelen m.b.v. innovatieve en creatieve technologieën.
Je kunt een speur-, leer- en/of ontdekkingstocht maken via een webapplicatie. De gebruikers downloaden een app op hun smartphone. Je kunt met het programma je lessen geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, cultuur, verkeer enz. enz. enorm verrijken, uitdagender en aantrekkelijker maken.

Je bedenkt in het online programma een route (spel) en plaatst markeringen op de kaart, waaraan je vragen of opdrachten koppelt. Deze zijn dus gekoppeld aan de locaties waar je de markeringen op de kaart hebt gezet. Zodra de gebruikers in de buurt van de betreffende locatie komen krijgen ze via hun smartphone de bijbehorende informatie, vraag, opdracht of dergelijke. Je kunt daarbij gebruik maken van tekst (vragen, opdrachten, uitleg etc.), geluidsbestanden (opdrachten, vragen, uitleg enz.) of video. Er zijn multiple choice vragen en open vragen mogelijk. Als je dat wilt, kun je punten toekennen aan goede antwoorden en feedback of hints koppelen aan foute antwoorden. De score wordt dan automatisch bijgehouden. Ook kun je maximum tijden instellen bij elke "scene" (= vraag, opdracht enz.).

Je leerlingen kunnen op hun smartphone een kaart te zien waarop de routes staan die worden worden geactiveerd zodra ze in de buurt van het beginpunt komen. Ze geven hun antwoorden onderweg via de smartphone. Het is ook mogelijk dat ze foto's maken en deze uploaden naar het systeem. Ook kunnen ze geluid- of videopnamen maken. Denk bijv. aan de opdracht iemand te interviewen.
Gegeven antwoorden en gemaakte foto's worden meteen ge-upload en opgeslagen.
Als leerkracht kun je live ( ! ) volgen waar idereen zich bevindt en welke antwoorden en foto's ze uploaden.
Na afloop kun je samen met de kinderen de afgelegde routes (en dus ook eventuele omwegen) bekijken. Alles wat ze onderweg hebben verzameld en de spelresultaten kun je online zien en eventueel delen. Als je ervoor had gekozen punten toe te kennen aan goede antwoorden, kun je online ook de scores zien.

Je mag 7scenes gratis gebruiken. Deze versie is behoorlijk uitgebreid en voldoet voor de meeste lessen. Je kunt dan echter maar één soort tocht maken, de zgn. sightseeing-tour. In de betaalde versie kun je veel meer soorten tochten maken, zoals bijv. met QR-codes, multiplayers, Augmented Reality, eigen kaarten, webkwestie enz.

Informatie over ondermeer de betaalde versie: info@7scenes.com
Op http://www.7scenes.com/support vind je een handleiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten